Logotyp 2018 27 november – 2 december
Kulturhuset Väven

Hobbyhorse Revolution inviger UEFF 2017

När? 21:a november. Kvällen börjar med mingel 18:00, filmstart sker 19:00. KÖP BILJETT

 

Årets upplaga av Umeå Europeiska Filmfestival invigs med finska regissören Selma Vilhunens dokumentär Hobbyhorse Revolution. Det är en film som följer unga tonårstjejer som på sin väg mot vuxenlivet har en passion för käpphästar som gemensam nämnare. Ett intresse som ökat kraftigt i antal utövare, särskilt bland unga tjejer.

”Det är en underbart upplyftande film om gemenskap och systerskap. Om att göra det en älskar oavsett omgivningens fördomar. Vi är mycket glada att inviga årets festival med Hobbyhorse Revolution, inte minst med tanke på den lokala anknytningen.” – Karin Johansson, festivalproducent UEFF

Hobbyhorse Revolution är en finsk-svensk samproduktion där Umeåbaserade produktionsbolaget Bautafilm är medproducent och där Film i Västerbotten samt Filmpool Nord är medfinansiärer.

”Efter de internationella visningarna känns det fint att äntligen få visa filmen på hemmaplan! Det är extra kul att få äran att inviga just UEFF eftersom flera som arbetat med filmen bor i krokarna. Utan de lokala insatserna hade det inte blivit någon film.” – Therese Högberg, producent Bautafilm

Exempelvis har Henrik Oja från Umeå komponerat musiken, Simon Tingell i Skellefteå har jobbat med postproduktionen av bilden, Frida Hammar i Umeå har tecknat och Ljudbang i Luleå har gjort ljudläggningen.

Det blir även lokal prägel i musikväg under årets invigningskväll. Efter filmen fortsätter festligheterna i form av en spelning av Horseface, Umeå-bandet som spelar postpunk på sverigefinska.

Hobbyhorse Revolution är regisserad av Selma Vilhunen, som gästade Umeå Europeiska Filmfestival 2014. Då visades hennes Oscarsnominerade kortfilm Why Do I Have to Take Care of Everything?.

Årets upplaga av Umeå Europeiska Filmfestival äger rum 21–26 november. Festivalen visar ett omsorgsfullt urval av aktuell europeisk och lokalproducerad film tillsammans med mängder av tillhörande arrangemang. Biljetter till årets invigning och sing-along släpps 17 oktober. Hela programmet släpps den 31 oktober.

 

Bilder